Канелен тангар - кадифеноклюн 

Schistochlamys ruficapillus   

Канеленият тангар има нежна и мелодична песен. Среща се в саваните Серадо, каатингите, високопланинските поля, градините и над горската граница. Живее сам или по двойки, кацнал върху ниски храсти, често в обширни открити местности. Понякога се присъединява към смесени ята и каца по върховете на малки дървета, за да пее. 

Дълъг е около 18 сантиметра и тежи 38 грама. Оперението на гърба му е синьо-сиво, а лицето му е покрито с черна маска. Долната част на тялото, гърлото, гърдите и коремът са с канелен цвят. Долната част на корема е сивкаво-бяла. Клюнът на тази птица е здрав, сивкав и с черен връх. Храни се със семена, плодове и дребни насекоми. Много обича плодовете на tapiá. 

Канеленият тангар снася две до три яйца, които се мътят 13 дни. Малките напускат гнездото и стават самостоятелни между 35 и 40 дни след излюпването. 

Среща се в щатите Мараняо, Пара, Баия, Пернамбуко, Токантинс и Пиауи. В централно-западния регион се среща в щатите Мато Гросо и Гояс. В югоизточната част е разпространен в щатите Минас Жерайс, Сао Пауло, Рио де Жанейро и Еспирито Санто. На юг се среща в Парана и Санта Катарина. 

 

Кадифена чучулига