Цинамонов танагър
КАДИФЕНО КЛЮНЧЕ (КАКТО Е ИЗВЕСТНО В БРАЗИЛИЯ)
Schistochlamys ruficapillus
Канелената танагра има нежен и мелодичен напев. Среща се в савани, сухи райони, високопланински тревни местности, градини и над горската граница. Живее сама или по двойки, кацнала на ниски храсти, често на открити места. Понякога се присъединява към смесени ята и каца по върховете на малки дървета, за да пее.
Дължината ѝ е около 18 сантиметра, а теглото ѝ — около 28 грама. Оперението на гърба ѝ е синкавосиво, а по лицето има черна маска. Гърлото, гърдите и коремът са нашарени с ивици. Долната част на корема е белезникавосива, а човката на птицата е здрава, сива и с черен връх. Храни се със семена, плодове и дребни насекоми. Особено обича плодовете на дървото тапия.
Канелената танагра снася от две до три яйца, които мъти в продължение на 13 дни. Малките напускат гнездото и стават самостоятелни 35 до 40 дни след излюпването си.
Среща се в Бразилия, в щатите Маранян, Пара, Баия, Пернамбуку, Токантинс и Пиауи. В Централно-западния регион може да се види в Мато Гросо и Гояс. В Югоизточния регион се среща често в Минас Жерайс, Сао Пауло, Рио де Жанейро и Еспирито Санто. В Южния регион се среща в Парана и Санта Катарина.