МЕДЕН ЗЪРНОЯД
КАБЛИНО (КАКТО Е ИЗВЕСТЕН В БРАЗИЛИЯ)
Sporophila bouvreuil
Медният чинка е пойна птица и е дълга около 10 см. Мъжките са с канелено оперение, черни крила и опашка, а женските са с маслиненокафяви горни части и белезникавожълти долни части.
Медният чинка често се среща в полета с високи треви, открити савани и мочурливи местности. Извън размножителния сезон живее на групи, често заедно с други видове, които също се хранят със семена. По време на линеенето оперението избледнява. Снесените яйца обикновено са от 2 до 3, а за един сезон има от 2 до 4 люпила. Малките се излюпват след 13 дни.
Ареалът му се простира от устието на река Амазонка (Амапа, Пара) и щата Мараньян до Рио Гранде до Сул, обхваща целия Североизточен и Югоизточен регион и достига щатите Гояс и Мато Гросо в Бразилия. Среща се също в Аржентина, Парагвай и Суринам.