ДОМАШНО ВРАБЧЕ
ВРАБЧЕ (КАКТО Е ПОЗНАТО В БРАЗИЛИЯ)
Passer domesticus
Домашното врабче произхожда от Близкия изток и тези птици се срещат почти във всяка страна по света, което ги определя като космополитен вид. Дължината им е между 5 и 7 инча, а теглото им варира от 0,3 до 1,4 унции. Оперението обикновено е кафеникаво-сиво от външната страна и бяло от вътрешната, макар че оперението на някои подвидове е по-цветно.
Много интересна особеност е, че преди да кацне, птицата се задържа във въздуха, като бързо размахва крилата си, наподобявайки полета на колибри. Песента е непрекъснато и приятно „чирип“.
Храната му се състои от семена, цветя, насекоми, пъпки на дървета и човешки остатъци. То се храни и с плодове като банани, ябълки и папаи. Често може да се чуе ято, което вдига много шум по здрач. То обича и да търси храна на земята.
Гнездото се изгражда от мъжкия и е сферично, със страничен вход, направено от трева, пера, хартия, памук и други влакна. Четирите яйца със сиви петънца се мътят от двойката в продължение на 12 дни. Домашни врабчета се срещат на цялата територия на Бразилия.