Домашно врабче

ВРАБЧЕ (КАКТО ГО НАРИЧАТ В БРАЗИЛИЯ)

Passer domesticus

Домашното врабче произхожда от Близкия изток и се среща почти във всяка страна по света, което го прави космополитен вид. Дължината му е между 5 и 7 инча, а теглото му е от 0,3 до 1,4 унции. Оперението му обикновено е сиво-кафяво от външната страна и бяло от вътрешната, макар че оперението на някои подвидове е по-цветно.

Много интересна особеност е, че преди да кацне, то се задържа във въздуха, като бързо размахва криле, напомняйки полета на колибри. Песента му е непрекъснато и приятно „чирип“.

Храни се със семена, цветове, насекоми, дървесни пъпки и хранителни остатъци от хората. Яде и плодове като банани, ябълки и папая. Често може да се чуе ято, което вдига много шум по здрач. То обича и да търси храна по земята.

Гнездото се строи от мъжкия и е сферично, със страничен вход, направено от трева, пера, хартия, памук и други влакнести материали. Двамата родители мътят 4-те яйца със сиви петънца в продължение на 12 дни. Домашните врабчета се срещат из цялата територия на Бразилия.