СМЕЕЩ СЕ СОКОЛ

АКАУА (КАКТО Е ИЗВЕСТЕН В БРАЗИЛИЯ)

Herpetotheres cachinnans

Разпространен из цяла Бразилия, смеещият се сокол е птица, чието появяване е обвито в тайнственост. В Бразилия е известен с много имена, като acauã, macauá, acanã и cuã, . В някои региони песента му се възприема като лоша поличба и се свързва с предстояща смърт, докато в други се смята за знак на късмет. Името му произлиза от повтарящата се песен. Според фолклора на Амазония крясъците на смеещия се сокол предвещават пристигането на чужденци. В района на Еспинясу в щата Минас Жерайс той предсказва смъртта на познат. В североизточната част се вярва, че ако тази птица е кацнала на сух клон, това е знак, че идва суша, а ако е на листно дърво, предстои дъжд.

Смеещият се сокол е дълъг между 17 и 22 инча и тежи между 19 и 23 унции. Има отличителна черна маска на лицето и гребен на темето. Крилата и опашката му са тъмнокафяви със светли краища, а гърдите, коремът и покривните пера под опашката са жълтеникаво-бели. Извитият клюн е черен, с малка жълта восковица. Храни се с гущери, прилепи, змии и паразити по едрия рогат добитък. Смеещият се сокол се среща на цялата територия на Бразилия.

Етикет на бутона