МАЛЪК НОЩЕН КОЗОДОЙ

БАКУРАУ-ЧИНТА (КАКТО Е ИЗВЕСТЕН В БРАЗИЛИЯ)

Hydropsalis parvula

Малкият нощар, известен още като дребен нощар и Kuchuiguigui, е малка птица с дължина около 7 инча, по тялото на която има сиви, кафяви и червеникавокафяви шарки. Малкият нощар обитава земята и води нощен начин на живот. През деня почива под храсти и често може да бъде забелязан кацнал на стволове на дървета, докато пее.

Среща се в различни открити местообитания, като тревни площи и горски окрайнини. Отличителната му и лесна за запомняне песен звучи така: drui-dro-dro-dro-dro-dro.

Храни се с насекоми, които улавя в полет. Размножава се от август до ноември, като гнездата обикновено съдържат две яйца. Ако по време на мътенето усетят натрапник, отлитат от мястото, за да не издадат къде е гнездото. Когато имат малки, често се преструват на птици със счупени крила, за да подмамят натрапника далеч от тях. Срещат се в цяла Бразилия, както и от Венецуела до Боливия и Аржентина.