Дългоопашат тиранин
VIUVINHA (КАКТО Я НАРИЧАТ В БРАЗИЛИЯ)
Colonia Colonus
Дългоопашатият тиранин е плашлива и грациозна птица. Дължината му е от 9 до 11 инча, а неповторимият му силует се откроява с дългите опашни пера. Оперението му е черно, а горната част на главата му контрастира красиво с бялото. Известен е и като белогръб мухолов.
Храни се с насекоми, които лови по време на полет. Гнездата му са в изоставени хралупи на кълвачи, а малките напускат гнездото още с оперение на възрастни птици. Много активен рано сутрин и в късния следобед, той се скрива през най-горещите часове, като се премества по клоните на върховете на дърветата, укрит от листака. Дългоопашатият тиранин е териториален и живее самостоятелно или по двойки, винаги в сухи гори, крайречни гори или савани. Често се среща в малки поляни в гористи райони, по краищата на горите и в бразилските capoeiras, обикновено кацнал на мъртви дървета.
В Бразилия се среща в периферните райони на басейна на Амазонка, чак до Рондония, остров Маражо (Пара) и Мараньо, както и в останалата част на страната чак до Рио Гранде до Сул.