ЧЕРВЕНОБРУХ ДРОЗД - SABIÁ-LARANJEIRA.
Turdus rufiventris
Червенобрухият дрозд се смята за една от символичните птици на Бразилия и щата Сао Пауло и присъства в бразилското въображение чрез различни художествени и културни прояви. Тази птица очарова с красивото си оперение и мелодичната си песен, напомняща звука на флейта. Редица поети я възпяват като птицата, която пее за любовта и пролетта.
Червенобрухият дрозд е птица със средни размери, дълга от 20 до 25 cm, с кафеникаво оперение, открояващо се с ръждивочервения си, леко оранжев цвят, и тъмножълт клюн. Храни се предимно с насекоми, ларви, червеи и плодове.
Това е птица, която се приспособява добре към променените от човека местообитания, както в селските райони, така и в градовете. Среща се често по горските окрайнини, в паркове, дворове и залесени градски райони. Живее сама или по двойки и подскача по земята. Гнезди между септември и януари, обикновено в храсти, гъстолистни дървета или по стрехите.
Червенобрухият дрозд се среща от Мараняо до Рио Гранде до Сул и е най-познатият дрозд в югоизточната част на страната. През зимата мигрира към по-топли райони и се среща също в Боливия, Парагвай, Аржентина и Уругвай.