Синьо дакнис - SAÍ-AZUL 

Dacnis cayana 

Синият дакнис е вид птица, която привлича вниманието с красотата и уникалния си характер. Оперението му е предимно яркосиньо, с крила и опашка в по-тъмни оттенъци. 

Дължината му е около 13 сантиметра, а средното му тегло е 16 грама. Този вид обикновено обитава зоните на серадо, галерийните гори и горските окрайнини. Той е и социална птица, която живее на ята, наброяващи до 20 индивида. 

Храни се с нектар от цветя, насекоми и плодове. Харесва плодовете на tapiá и iricuruna. 

Синият дакнис се размножава през пролетта и лятото. Гнездото му има формата на дълбока чашка, изработено е от фини влакна и е разположено на 5 или 7 метра над земята, сред външните листа на дърво. Снася 2 или 3 яйца, като изграждането на гнездото е задача на женската, а мъжкият има за задача да защитава семейството от натрапници. 

Среща се във всички региони на Бразилия. Обитава също териториите от Хондурас до Панама и почти всички страни в Южна Америка, с изключение на Чили и Уругвай.