Ивичест кукувица
САКИ (КАКТО Е ПОЗНАТ В БРАЗИЛИЯ)
Tapera naevia
Раираната кукувица е птица, която носи древна тайна; според местната митология на народа тупи тази птица пее, имитирайки гласовете на „човешки духове“. Дължината ѝ е между 10 и 11,8 инча, а теглото ѝ е между 1,4 и 2 унции. Перата ѝ са жълтокафяви, а по горната част на крилата има множество тъмни петна.
Разпознава се лесно по най-характерната си песен, която издава непрекъснато през целия ден. През целия си живот се храни с възрастни насекоми и гъсеници. Подобно на европейската обикновена кукувица и други птици от нейното семейство, тя не изгражда собствени гнезда. Снася яйцата си в гнездата на други видове, като оставя приемните родители да ги мътят и да отглеждат малките ѝ.
Въпреки че се чува лесно, тя се наблюдава трудно. Живее самотно, като обитава открити пространства в близост до горски масиви, хребети или места с разпръснати дървета, и се крие сред треви или храсти. Пее, кацнала на ниските клони на дърво или в храсти, когато може да бъде наблюдавана по-добре. При най-малкия признак на опасност отлита в гората или се скрива в храстите. Раираната кукувица се среща на цялата територия на Бразилия.