Жълтоглава каракара

CARRAPATEIRO (КАКТО Е ИЗВЕСТЕН В БРАЗИЛИЯ)

Milvago chimachima

Жълтоглавият каракара е птица от семейство Falconidae. Тя е един от най-известните ястреби в Бразилия. Дължината му е между 14 и 18 инча, а размахът на крилете достига до 29 инча. Главата и тялото му са жълтеникаво-бели, гърбът е тъмнокафяв, има черна ивица зад окото и дълги крила с бяло петно. Опашката е дълга и тъмнокафява.

Храни се предимно с паразити по говеда и коне, като кърлежи. Когато няма кърлежи, яде гъсеници и термити, напада гнезда и може да се храни и с плодове и други неща. Изгражда големи гнезда от сухи клони, често по палми или други дървета. Белоопашатият ястреб често се среща в животновъдни ранчота, където се свързва с добитъка и го освобождава от кърлежи; може да бъде видян и да премахва кърлежи от капибари. Обитава пасища, поля с разпръснати дървета, крайградски райони и крайпътни зони. По време на полет издава пронизителен вик, наподобяващ „pinhé“ - характерен звук, по който може да бъде разпознат.

Белоопашатият ястреб обитава цялата територия на Бразилия и се среща също в Централна Америка, както и в северните части на Уругвай и Аржентина.