VÄIKEKISKUJA - BEM-TE-VI
Pitangus sulphuratus
Väikekiskuja on tõenäoliselt Brasiilia kõige populaarsem lind. Selle silmatorkav laul on kolmesilbiline ja meenutab silpe „qui-qui-vi“, mis annavad liigile nime. Seega on tema rahvapärane nimi onomatopoeetilise päritoluga. See lind elab Brasiilia kultuurilises kujutluses ning esineb paljudes luuletustes, lauludes ja legendides.
22–25 sentimeetri pikkune ja 52–68 grammi kaaluv väikekiskuja on oliivhallika pea ja selja ning erekollase kõhuga. Tema silmade ümber on must mask ja peas püstine tutt, mida ta võib vastavalt tujule tõsta või langetada.
Väikekiskuja on territoriaalne lind, kes kaitseb oma ala liigikaaslaste eest. Ta toitub peamiselt putukatest, aga ka viljadest, munadest, seemnetest ning väikestest loomadest, nagu sisalikud ja konnad. See on monogaamne lind, kes muneb 2–4 muna. Ta ehitab puuokstele suuri kerakujulisi pesi, kasutades rohtu ja väikseid taimeoksi.
Väikekiskuja levib kogu Brasiilia territooriumil Amazonase piirkonnast riigi kõige lõunapoolsema osani. Nad on linnapiirkondades väga tavalised ning on seal inimtegevusest kujundatud tingimustega, nagu hooned, aiad ja pargid, hästi kohanenud.