Kaneelkirju-tangara - sametnokk 

Schistochlamys ruficapillus   

Kaneelkirju-tangaral on mahe ja meloodiline laul. Teda leidub cerrado savannides, caatinga-aladel, kõrgustikuväljadel, aedades ja metsaserva kohal. Ta elab üksikult või paarina, istudes madalatel põõsastel, sageli avaratel lagedatel aladel. Mõnikord ühineb ta segasalkadega ning laulmiseks laskub väikeste puude latva. 

Tema pikkus on ligikaudu 18 sentimeetrit ja kaal 38 grammi. Seljasulestik on sinakashall ning nägu katab must mask. Alakeha, kurk, rind ja kõht on kaneelivärvi. Kõhu alaosa on hallikasvalge, selle linnu nokk on tugev ja hallikas ning musta tipuga. Ta toitub seemnetest, viljadest ja väikestest putukatest. Eriti meeldivad talle tapiá-puu viljad. 

Kaneelkirju-tangara muneb kaks kuni kolm muna, mille haudeperiood kestab 13 päeva. Pojad lahkuvad pesast ja saavad iseseisvaks 35-40 päeva pärast koorumist. 

Teda leidub Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantinsi ja Piauí osariigis. Kesk-lääne piirkonnas Mato Grosso ja Goiás' osariigis. Kaguosas Minas Gerais', São Paulo, Rio de Janeiro ja Espírito Santo osariigis. Lõunas Paraná ja Santa Catarina osariigis. 

 

Sametine nokk