mustmüts-piprised

MUSTMÜTSIGA PIPRITES (BRASIILIAS TUNTUD SELLE NIME ALL)

Piprites pileata

Mustmütsiga piprites on graatsiline väike värvuline perekonnast Pipridae. Ta on umbes 4–5 tolli pikk ja kaalub 0,52 untsi. Tema sulestik on roostepruun, peas on selgelt eristuv must lagipea, lisaks kollased ja valged suled ning mustade ja roostepruunide sulgedega saba. Nokk ja jalad on kollakasoranžid, paistes tumeda sulestiku taustal hästi silma.

Tema toidulaud koosneb puuviljadest ja putukatest. Teda võib kohata Atlandi metsas, peamiselt aladel, kus kasvavad brasiilia araukaariad. Liik on haruldane ja hajusalt levinud ning seda peetakse ohualtiks. Levila hõlmab Brasiilia kagu- ja lõunaosa; teda on kohatud Minas Geraisi, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina ja Rio Grande do Suli osariigis. Ta esineb ka Argentina kirdeosas Misioneses. Mustmütsiga piprites on araukaariametsade iseloomulik asukas, aidates kaasa piirkonna elurikkusele.