Kaneel-tangar

BICO-DE-VELUDO (NII NIMETATAKSE BRASIILIAS)

Schistochlamys ruficapillus

Kaneelkardinali laul on pehme ja meloodiline. Teda võib kohata savannides, kuivades piirkondades, kõrgmäestiku rohumaadel, aedades ja metsapiirist kõrgemal. Ta elab üksinda või paarina, istudes madalatel põõsastel, sageli avatud aladel. Vahel liitub ta segaparvedega ja laulab väikeste puude ladvas.

Ta on umbes 7 tolli pikk ja kaalub ühe untsi. Seljasulestik on sinakashall ning nägu katab must mask. Kurk, rind ja kõht on triibulised. Alakõht on hallikasvalge ning nokk tugev, hall ja musta tipuga. Ta toitub seemnetest, viljadest ja väikestest putukatest. Eriti meeldivad talle tapia-puu viljad.

Kaneelkardinal muneb kaks kuni kolm muna, mida haudub 13 päeva. Pojad lahkuvad pesast ja saavad iseseisvaks 35–40 päeva pärast koorumist.

Teda võib kohata Brasiilias Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantinsi ja Piauí osariigis. Kesk-Lääne piirkonnas võib teda näha Mato Grosso ja Goiás osariigis. Kaguosas leidub teda sageli Minas Geraisi, São Paulo, Rio de Janeiro ja Espírito Santo osariigis. Lõunapiirkonnas võib teda kohata Paraná ja Santa Catarina osariigis.