kaljupüüdur linnuga
GIBÃO-DE-COURO (NII TUNTUD BRASIILIAS)
Hirundinea ferruginea
Kaljupääsuke on väga seltsiv lind ja inimeste kohalolek teda ei häiri. Ta on umbes 6–7 tolli pikk ja kaalub 0,8–0,9 untsi. Nagu tema teaduslik nimi viitab, on tema keha valdavalt roostevärvi, ulatudes toonides kuni tumehallini. Tiivad ja sabaots on tumehallid roostevärvi detailidega ning rind on seljast ja peast punakam.
Ta püüab õhust putukaid kiirete ja akrobaatiliste manöövrite abil. Ta ehitab oma pesa aknalaudadele ja muudesse vihma ning tuule eest varjatud paikadesse. Pesa on avatud ja kausikujuline. Ta muneb 2–3 roostevärvi laikudega valget muna. Pojad kooruvad 19 päeva pärast muna munemist.
See on aktiivne lind, kes siristab suurema osa päevast, isegi kõige kuumematel tundidel. Neid võib näha väikestes rühmades ning nad armastavad asustada kaljusid, kiviseinu ja mägesid. Neid leidub ka linnapiirkondades, eriti kõrgete hoonete äärtel ja antennidel. Nad on rahutud linnud ning hoiavad oma paarilistega alati ühendust.
Neid võib kohata kogu Brasiilia territooriumil ning mõned populatsioonid on tõenäoliselt rändavad.