koduvarblane

VARBLANE (BRASIILIAS TUNTUD NIMETUS)

Passer domesticus

Koduvärblane pärineb Lähis-Idast ning neid linde leidub peaaegu kõigis maailma riikides, mistõttu on tegemist kosmopoliitse liigiga. Nende pikkus on 5-7 tolli ja kaal 0,3-1,4 untsi. Sulestik on väljast üldiselt pruunikashall ja seest valge, kuigi mõne alamliigi sulestik on värvikirevam.

Väga huvitav omadus on see, et enne maandumist hõljub ta õhus, lüües kiiresti tiibu, meenutades koolibri lendu. Laul on pidev ja meeldiv „chirip”.

Tema toidulaud koosneb seemnetest, õitest, putukatest, puude pungadest ja inimeste toidujääkidest. Ta toitub ka puuviljadest, nagu banaanid, õunad ja papaiad. Sageli võib videvikus kuulda parve valjult häälitsemas. Samuti meeldib talle maapinnalt toitu otsida.

Pesa ehitab isaslind ning see on külgmise sissepääsuga kerakujuline pesa, mis on valmistatud rohust, sulgedest, paberist, puuvillast ja muudest kiududest. Neli hallilaigulist muna hauvad mõlemad vanalinnud 12 päeva. Koduvärblasi leidub kogu Brasiilia territooriumil.