Pikasabaline türannlind
VIUVINHA (BRASIILIAS TUNTUD NIMI)
Colonia colonus
Pikasabaline türann on pelglik ja graatsiline lind. Ta on 9-11 tolli pikkune ning tema ainulaadset siluetti rõhutavad pikad sabasuled. Tema sulestik on must, kusjuures pealae kaunis valge värvus moodustab sellega silmatorkava kontrasti. Teda tuntakse ka valgeseljase kärbsenäpi nime all.
Ta toitub putukatest, keda püüab lennu ajal. Pesad rajatakse mahajäetud rähniõõnsustesse ning pojad lahkuvad pesast juba täiskasvanuliku sulestikuga. Varahommikul ja hilisel pärastlõunal väga aktiivne, kaob ta kõige kuumematel tundidel, liikudes puuvõrades asuvatele lehestiku varjatud puhkepaikadele. Pikasabaline türann on territoriaalne ning elab üksikult või paarikaupa, alati kuivades metsades, jõgedeäärsetes metsades või savannides. Ta on tavaline metsaste piirkondade väikestel lagendikel, metsaservadel ja Brasiilia capoeira'des, tavaliselt surnud puude latvades.
Brasiilias võib teda kohata Amazonase jõgikonna äärealadel kuni Rondôniani, Marajó saarel (Pará osariik) ja Maranhãos ning kogu ülejäänud Brasiilias kuni Rio Grande do Sulini.