oranžpea-tangar

SAÍ-CANÁRIO (NII NAGU BRASIILIA)

Thlypopsis sordida

Oranžpea-tanager on värvuliste seltsi kuuluv lind sugukonnast Thraupidae. Tema laul meenutab ja tuletab ähmaselt meelde päris safraaniroolinnu laulu, kuid on vähem intensiivne. Ta on umbes 5,3 tolli pikk. Tema sulestik on kollakasoranži pea ja hallikasrohelise kehaga.

Ta toitub viljadest, seemnetest ja lehestiku vahelt püütud putukatest. Pesa ehitatakse taimsetest kiududest, näiteks puuvillast, ämblikuvõrkudest ja peentest oksaraagudest. Ta muneb 2 või 3 pruunide laikudega sinakasvalget muna, mida haudub emaslind. Pärast poegade koorumist toidab neid paar. Pesitsusperioodil elab ta üksikult ja paaridena. Augustis ja septembris moodustuvad kuni 8 linnust koosnevad rühmad. Ta tegutseb metsa ülemises ja keskmises rindes, laskudes harva maapinnale. Ta liigub iseloomulikul viisil, hüpates siksakitades mööda oksi üles ning seejärel peaaegu keha lõdvaks lastes järgmise puu tüve poole kukkudes.

Ta on laialt levinud Lõuna-Ameerikas ning suurel osal Brasiiliast kirde-, kesk-lääne-, kagu- ja lõunapiirkonnas. Põhjas on ta rohkem piiratud Solimõesi jõe lammialade ja mõne selle suurema lisajõega, näiteks Madeira jõega (Amazonas, Rondônia).