SINI-DACNIS - SININE DACNIS
Dacnis cayana
Sinine dacnis on linnuliik, mis köidab tähelepanu oma ilu ja ainulaadsusega. Tema sulestik on peamiselt erksinine, tiivad ja saba aga tumedamates toonides.
Ta on umbes 13 sentimeetrit pikk ja kaalub keskmiselt 16 grammi. See liik elab tavaliselt savannides, galeriimetsades ja metsaservadel. Ta on ka sotsiaalne lind, kes elab kuni 20 isendist koosnevates salkades.
Ta toitub õitenektarist, putukatest ja viljadest. Talle meeldivad tapiá' ja iricuruna' viljad.
Sinine dacnis paljuneb kevadel ja suvel. Tema pesa on sügava kausi kujuline, valmistatud peentest kiududest ning paikneb maapinnast 5 või 7 meetri kõrgusel puu väliste lehtede vahel. Ta muneb 2 või 3 muna; pesa ehitamise eest vastutab emaslind, isaslinnu ülesanne on kaitsta perekonda sissetungijate eest.
Teda leidub kõigis Brasiilia piirkondades. Samuti elab ta Hondurasest Panamani ja peaaegu kõigis Lõuna-Ameerika riikides, välja arvatud Tšiilis ja Uruguays.