ORAV-KÄGU

ALMA-DE-GATO (BRASIILIAS TUNTUD)

Piaya cayana

Oravkägu on kaunis ja mõistatuslik lind punaste silmaiiriste ning kollase nokaga. Tema selg ja tiivad on roostekarva sulestikuga, rind hallikas ja kõht tume. Umbes 19 tolli pikkusel linnul on erakordselt suur saba, mille järgi on ta hästi äratuntav.

Brasiilias tuntakse teda nimedega chincoã ja alma-de-gato, mis viitavad tema häälitsustele ja kassidele sarnanevale vargsele käitumisele. Saagi püüdmiseks matkib ta selliste lindude hoiatushüüdeid nagu suur kiskadee ja lühitutt-kärbsenäpp. Tema toit koosneb peamiselt putukatest, eriti röövikutest, keda ta kütib lehti uurides. Samuti sööb ta vilju ja eri linnuliikide mune.

Oravkägu leidub kogu Brasiilias. Hoolimata oma suurusest liigub ta varjatult, elades jõgedeäärsetes metsades, põõsastikes, parkides ja linnade puuderikastes piirkondades. Tavaliselt on ta üksik või paarikaupa ning tema liuglemisvõimet hõlbustab kahe saba olemasolu - sisemise ja välimise, mis võimaldavad tal hõlpsalt liikuda.