valgetriibuline tuksi-ristnokk-rähn
PIKANOKK-TRIIBULINE (NII TUNTUD BRASIILIAS)
Picumnus cirratus
Valgetriibuline pikanokk, keda Brasiilias tuntakse ka nimedega picapauzinho, pinica-pau ja pica-pau-anão-barrado, on rähnide seas kääbus, olles ligikaudu 3,9 tolli pikk ja kaaludes keskmiselt 0,4 untsi. Kuklasuled moodustavad sageli väikese tuti. Ülapool on ühtlaselt pruun, alapool aga tihedalt triibuline. Tema häälitsus on peenike, langev „tsirrrr”, mis vahel pikeneb ja muutub.
Ta toitub vastsetest ja väikestest putukatest, püüdes sipelgaid okstelt ja lehtedelt. Tavaliselt elab ta üksinda, kuid liitub aeg-ajalt segasalkadega. Paariliste ja paarilise pärast konkureerivate rivaalide vahel esineb mitmesuguseid kurameerimiskäitumisi. Isased peavad hääletut ja sümboolset võitlust: nad istuvad peenikese varre vastaskülgedel vastakuti ning toksivad nokaga vastase pea suunas. Pesa rajatakse kuivadele peenikestele okstele ning sinna munetakse 2 kuni 4 läikivat valget muna.
Levinud kõrgete metsade sisemuses ja servaaladel ning raiesmikel, teda leidub ka puudega linnapiirkondades. Ta elab Brasiilia Amazonase vihmametsas, Amazonase alamjooksu piirkonnas kuni Maranhãosse, samuti riigi ida- ja lõunaosas kuni Rio Grande do Sulini.