Tiivavöödiline ahjulind

CASACA-DE-COURO-DA-LAMA (BRASIILIAS TUNTUD NIMETUS)

Furnarius figulus

Tiivavöödiline ahjulind, keda tuntakse ka vöösabalise ja sabavöödilise ahjulinnuna, on 5-6,2 tolli pikk ja kaalub umbes 0,9 untsi. Tal on punakaspruun pea ja silmade kohal valge triip.

Ta toitub väikestest putukatest ja nende vastsetest, keda kogub tavaliselt märgalade madalast taimestikust, kus võib püüda ka väikseid kalu.

Ta ehitab taimekiududest rohupeekli kujulise pesa. Ta elab jõeäärsetes metsades, soodes ja märgaladel. Ta liigub ka linnadesse, kus leidub vett ja muda, näiteks aedadesse, ojakallastele ja kruusateedel olevate mudalompideni. Talle meeldib laulda üksi või duetina. Ta sarnaneb üsna palju ruuge ahjulinnuga (portugali keeles João-de-Deus), jagades temaga isegi sarnaseid eluviise ja külgnevaid levilaid, kuid teda eristab peamiselt tugevam ja kuldpruunim värvus.

Teda kohatakse kahes eraldiseisvas piirkonnas: Amazonase jõe kesk- ja alamjooksul ning Araguaia jõe ääres (Amazonase piirkonnas, Pará, Tocantinsi, Mato Grosso ja Goiás' osariigis) ning kogu Brasiilia kirdeosas kuni lõunani.