KOLLASEKÕHULINE ELAENIA
KOLLAKÕHULINE ELAENIA (NII TUNTUD BRASIILIAS)
Elaenia flavogaster
Kollakõhuline elaenia on värvuline, kelle pikkus on umbes 6,2 tolli. Tema selg on oliivikarva ja tiibadel on kaks valget triipu. Hallikal peal on silmade ümber valge rõngas. Tutisuled on pikad ja harjasjad. Kurk on valge, küljed ja rind hallikad ning kõht kollakas.
Väga aktiivne lind liigub avatud aladel ja metsade puulatvades. Ta toitub peamiselt väikestest viljadest, näiteks mooruspuumarjadest, puuvõõrikumarjadest, kollastest magnooliatest ja viigimarjadest. Samuti sööb ta putukaid, näiteks sipelgaid, mardikaid, lehehüpikuid ja lendavaid termiite.
Tema pesitsusaeg kestab juulist novembrini. Pesa on sügav kausike, mis on valmistatud taimekiududest ja peentest juurtest. Emaslind muneb keskmiselt kaks punaste tähnidega kreemikat muna. Haudumine kestab umbes 16 päeva ning pojad saavad täissulestiku 16 päeva jooksul pärast koorumist.
Ta laskub harva maapinnale ning elab paarides või väikestes pererühmades. Tema laul on iseloomulik ja meenutab sambakooli trummimeistri vilet. Teda võib kohata kõikjal Brasiilias, samuti Mehhikos, Boliivias ja Argentinas.