Ara ararauna
L’mėlynasis ir geltonasis aras – įspūdingas ir didingas paukštis, aptinkamas įvairiuose Brazilijos regionuose, pavyzdžiui, Amazonijoje, Pantanalyje, Serade ir Atlanto atogrąžų miškuose. Tai vienas įspūdingiausių Brazilijos faunos paukščių.
Jis priklauso papūginių šeimai, kuriai priklauso papūgos, papūgėlės ir kiti arai. Jo ilgis gali siekti 90 centimetrų, o svoris – nuo 1 iki 1,5 kilogramo. Viršutinė kūno dalis apaugusi mėlynomis, o apatinė – geltonomis plunksnomis, galvą puošia kelios žalios dėmės. Jo snapas juodas ir lenktas, pritaikytas kietiems riešutams ir džiovintiems vaisiams gliaudyti.
L’mėlynasis ir geltonasis aras daugiausia minta braziliniais riešutais, palmių šerdimis, laukiniais vaisiais ir žiedais. Jis gyvena būriais, kuriuose gali būti iki 30 individų, bendraujančių skardžiais šūksniais. Jie sudaro poras ir visą gyvenimą ištikimai lieka kartu. Lizdus suka medžių drevėse arba uolų plyšiuose, kur per metus padeda nuo dviejų iki keturių kiaušinių.
Dėl didelio intelekto jis gali mėgdžioti kitų gyvūnų ir net žmonių garsus. L’rūšis mėgsta skraidyti aukštai ir atlikti akrobatinius triukus, taip parodydama visą savo grožį ir eleganciją. L’mėlynasis ir geltonasis aras yra turtingos ir įvairios Brazilijos faunos simbolis.