Ara ararauna 

Mėlynoji ir geltonoji ara yra nuostabus ir didingas paukštis, aptinkamas įvairiuose Brazilijos regionuose, tokiuose kaip Amazonija, Pantanalas, Seradas ir Atlanto atogrąžų miškas. Tai vienas įspūdingiausių Brazilijos faunos paukščių. 

Jis priklauso papūginių šeimai, kuriai priklauso papūgos, banguotosios papūgėlės ir kitos arų rūšys. Jis gali užaugti iki 90 centimetrų ilgio ir sverti nuo 1 iki 1,5 kilogramo. Viršutinė kūno dalis yra mėlyna, apatinė - geltona, o ant galvos yra keletas žalių dėmių. Snapas juodas ir lenktas, pritaikytas kietiems riešutams bei džiovintiems vaisiams skaldyti. 

Mėlynoji ir geltonoji ara daugiausia minta bertoletijų riešutais, palmių šerdimis, laukiniais vaisiais ir žiedais. Ji gyvena iki 30 individų būriais, kurie tarpusavyje bendrauja skardžiais klyksmais. Paukščiai sudaro poras ir visą gyvenimą išlieka ištikimi vienas kitam. Ji suka lizdą drevėse arba uolų sienose, kur per metus padeda nuo dviejų iki keturių kiaušinių. 

Turėdama puikų intelektą, ji gali mėgdžioti kitų gyvūnų ir net žmogaus skleidžiamus garsus. Ši rūšis mėgsta skraidyti aukštai ir atlikti akrobatinius manevrus ore, taip atskleisdama visą savo grožį bei eleganciją. Mėlynoji ir geltonoji ara yra Brazilijos faunos turtingumo ir įvairovės simbolis.