RUDENASIS TANGARAS - BICO-DE-VELUDO 

Schistochlamys ruficapillus   

Rudenasis tangaras gieda švelniai ir melodingai. Jį galima aptikti cerrado savanose, kaatingose, aukštikalnių laukuose, soduose ir virš miškų pakraščių. Jis gyvena vienas arba poromis, tupėdamas ant žemų krūmų, dažnai didelėse atvirose vietovėse. Kartais prisijungia prie mišrių paukščių būrių ir gieda tupėdamas mažų medžių viršūnėse. 

Jis yra maždaug 18 centimetrų ilgio ir sveria 38 gramus. Jo nugaros plunksnos melsvai pilkos, o veidą dengia juoda kaukė. Apatinė kūno dalis, gerklė, krūtinė ir pilvas yra cinamono spalvos. Apatinė pilvo dalis pilkšvai balta, snapas tvirtas, pilkšvas, juodu galiuku. Minta sėklomis, vaisiais ir mažais vabzdžiais. Labai mėgsta tapiá vaisius. 

Rudenasis tangaras deda nuo dviejų iki trijų kiaušinių, kuriuos peri 13 dienų. Jaunikliai palieka lizdą ir tampa savarankiški praėjus 35–40 dienų po išsiritimo. 

Jis aptinkamas Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantins ir Piauí valstijose. Centrinėje vakarinėje regiono dalyje – Mato-Grosso ir Goiás valstijose. Pietryčiuose jis gyvena Minas Gerais, São Paulo, Rio de Janeiro ir Espírito Santo valstijose. Pietuose – Paraná ir Santa Catarina valstijose. 

 

VELTINIS LŪPŲ PIEŠTUKAS