JUODAKEPURIAI PIPRITAI
CANELEIRINHO-DE-CHAPÉU-PRETO (KAIP JIS VADINAMAS BRAZILIJOJE)
Piprites pileata
Juodakepuris pipritas yra grakštus mažas paukštis, priklausantis žvirblinių paukščių būrio Pipridae šeimai. Jo ilgis siekia apie 4-5 colius, o svoris - 0,52 uncijos. Jo plunksnos rūdai rudos, galvą puošia išskirtinis juodas vainikas, taip pat yra geltonų ir baltų plunksnų, o uodegą sudaro juodos ir rūdai rudos plunksnos. Snapas ir kojos gelsvai oranžiniai, ryškiai išsiskiriantys iš tamsaus apdaro.
Jo mitybą sudaro vaisiai ir vabzdžiai. Jį galima aptikti Atlanto miškuose, daugiausia vietovėse, kur auga araukarijos. Ši rūšis yra reta ir paplitusi fragmentiškai, todėl laikoma pažeidžiama. Jos arealas apima Brazilijos pietryčius ir pietus, ji aptinkama Minas Žeraiso, Rio de Žaneiro, San Paulo, Paranos, Santa Katarinos ir Rio Grandės do Sulo valstijose. Ji taip pat aptinkama Argentinos šiaurės rytų regione (Misioneso provincijoje). Juodakepuris pipritas yra išskirtinis araukarijų miškų gyventojas, prisidedantis prie regiono biologinės įvairovės.