Peleninis čirškiantis kikilis

CAPACETINHO-DO-OCO-DO-PAU (KAIP VADINAMAS BRAZILIJOJE)

Microspingus cinereus

Peleninis nykštukinis kikilis yra mažas ir retai pastebimas paukštis. Brazilijoje jis taip pat vadinamas capacetinho-cinza ir andorinha-do-oco-de-pau. Jo ilgis siekia apie 5 colius, galva, mantija, sparnai ir viršutinė uodegos dalis yra šviesiai pilkšvi, o gerklė ir sparnai - šiek tiek tamsesni. Šonai šviesiai pilki, plasnojamosios plunksnos iš išorės šviesiai pilkos, o iš vidaus juodos. Krūtinė, pilvas, apatinės uodegos dengiamosios plunksnos ir vidinė uodegos dalis yra balti, rainelė rausvai ruda.

Jis minta tarp krūmų gaudomais vabzdžiais, tačiau taip pat naudoja ir augalinį maistą. Kaip atvirų vietovių atstovas, tai mažai ištirta rūšis. Pasauliniu mastu ji laikoma pažeidžiama dėl pievų buveinių nykimo, taip pat dėl Brazilijos cerrados pakeitimo žolėmis ir kitomis invazinėmis augalų formomis.

Apie jos dauginimosi įpročius žinoma nedaug. Ji gyvena Brazilijos cerraduose ir lapuočių miškuose, paplitusi lokaliai ir negausiai. Aptinkama centrinėje Brazilijos dalyje, 1969-3938 pėdų aukštyje virš jūros lygio, Mato Groso, Gojaso, Minas Žeraiso, Espiritu Santo ir San Paulo valstijose.