Uolų musinukė
GIBÃO-DE-COURO (TAIP VADINAMAS BRAZILIJOJE)
Hirundinea ferruginea
Uolinė musinukė yra labai visuomeniškas paukštis, kurio netrikdo žmonių buvimas. Jos ilgis siekia maždaug 6-7 colius, o svoris - nuo 0,8 iki 0,9 uncijos. Kaip rodo mokslinis pavadinimas, jos kūnas daugiausia rūdžių spalvos, atspalviai pereina į tamsiai pilką. Sparnai ir uodegos galiukas yra tamsiai pilki su rūdžių spalvos detalėmis, o krūtinė raudesnė nei nugara ir galva.
Ji gaudo vabzdžius ore, atlikdama greitus ir akrobatinius manevrus. Lizdą suka ant langų atbrailų ir kitose nuo lietaus bei vėjo apsaugotose vietose. Lizdas atviras, dubens formos. Ji deda 2-3 baltus, rūdžių spalvos dėmelėmis išmargintus kiaušinius. Jaunikliai išsirita praėjus 19 dienų nuo kiaušinio padėjimo.
Šis paukštis aktyvus ir čiulba didžiąją dienos dalį, net karščiausiomis valandomis. Juos galima pamatyti nedidelėmis grupėmis; jie mėgsta apsigyventi ant uolų, akmeninių sienų ir kalnuose. Jų taip pat galima rasti miestuose, ypač ant aukštų pastatų atbrailų ir antenų. Tai neramūs paukščiai, nuolat palaikantys ryšį su savo poromis.
Jų galima rasti visoje Brazilijos teritorijoje, o kai kurios populiacijos tikriausiai yra migruojančios.