RUDASIS STRAZDAS - SABIÁ-LARANJEIRA.

Turdus rufiventris

Rudasis strazdas laikomas vienu iš Brazilijos ir San Paulo valstijos simbolinių paukščių, užimančiu svarbią vietą brazilų vaizduotėje ir įvairiuose meno bei kultūros reiškiniuose. Šis paukštis žavi gražiu plunksnų apdaru ir melodingu, fleitos garsą primenančiu giedojimu; ne vienas poetas jį apibūdino kaip paukštį, giedantį apie meilę ir pavasarį.

Rudasis strazdas yra vidutinio dydžio, 20–25 cm ilgio paukštis rusvu plunksnų apdaru. Jį išskiria rūdžių raudonumo, šiek tiek oranžinė spalva ir tamsiai geltonas snapas. Minta daugiausia vabzdžiais, lervomis, kirmėlėmis ir vaisiais.

Šis paukštis gerai prisitaiko prie žmogaus pakeistos aplinkos tiek kaime, tiek mieste. Jis dažnai aptinkamas miškų pakraščiuose, parkuose, kiemuose ir medžiais apaugusiose miesto vietovėse. Gyvena pavieniui arba poromis, šokinėdamas žeme. Lizdus suka nuo rugsėjo iki sausio, dažniausiai krūmuose, tankiai lapuotose medžių lajose arba ant stogų atbrailų.

Rudasis strazdas paplitęs nuo Maranjano iki Rio Grande do Sulio ir yra geriausiai žinomas strazdas pietryčių regione. Žiemą migruoja į šiltesnius kraštus, taip pat aptinkamas Bolivijoje, Paragvajuje, Argentinoje ir Urugvajuje.