BALTAJUOSTIS NYKŠTUKINIS GENYS

PICAPAUZINHO-BARRADO (TAIP VADINAMAS BRAZILIJOJE)

Picumnus cirratus

Baltai dryžuotas nykštukinis genys, Brazilijoje dar vadinamas picapauzinho, pinica-pau ir pica-pau-anão-barrado, yra mažiausias iš genių: jo ilgis siekia maždaug 3,9 colio, o svoris vidutiniškai 0,4 uncijos. Pakaušio plunksnos dažnai sudaro nedidelį kuoduką. Viršutinė kūno dalis yra tolygiai ruda, o apatinė tankiai dryžuota. Jo balsas – plonas, žemėjantis „tsirrrr“, kartais užsitęsiantis ir moduliuojamas.

Minta lervomis ir smulkiais vabzdžiais, renka skruzdėles nuo šakų ir lapų. Paprastai gyvena vienas, kartais prisijungia prie mišrių paukščių būrių. Poravimosi metu partneriai ir varžovai dėl poros demonstruoja įvairų elgesį. Patinai kaunasi tyliai ir simboliškai: tupėdami vienas priešais kitą ant priešingų plono stiebo pusių, snapais baksnoja priešininkui į galvą. Lizdą suka ant sausų ir plonų šakų, į jį padeda 2–4 blizgius baltus kiaušinius.

Dažnas aukštų miškų gilumoje, jų pakraščiuose ir kirtavietėse, taip pat aptinkamas miškingose miestų vietovėse. Gyvena Brazilijos Amazonijos atogrąžų miškuose, žemutinės Amazonės upės regione iki Maranjano, taip pat šalies rytuose ir pietuose, iki pat Rio Grandės do Sulio.