Sparnuotasis krosnininkas

CASACA-DE-COURO-DA-LAMA (KAIP VADINAMAS BRAZILIJOJE)

Furnarius figulus

Sparnuotasis krosnininkas, dar vadinamas juostauodegiu krosnininku, yra 5–6,2 colio ilgio ir sveria apie 0,9 uncijos. Jo galva rausvai ruda, virš akių driekiasi balta juostelė.

Minta smulkiais vabzdžiais ir jų lervomis, kurias paprastai renka žemoje augmenijoje drėgnose vietovėse; ten jis gali gaudyti ir mažas žuvis.

Lizdą iš augalinių skaidulų suka žolės taurės pavidalo. Gyvena paupių miškuose, pelkėse ir šlapynėse. Užklysta ir į miestus, kur yra vandens bei purvo, pavyzdžiui, į sodus, upelių pakrantes ir purvo balas negrįstuose keliuose. Mėgsta giedoti vienas arba duetu. Jis labai panašus į rusvąjį krosnininką (portugališkai João-de-Deus), jo įpročiai ir gretimos teritorijos taip pat panašūs, tačiau jį daugiausia išskiria ryškesnė ir sodresnė rusva spalva.

Jis aptinkamas dviejose atskirose teritorijose: palei vidurupį ir žemupį Amazonės bei Araguaia upėse (Amazonijoje, Pará, Tocantins, Mato Grosso ir Goiás valstijose), taip pat visoje Brazilijos šiaurės rytų dalyje iki pat pietų.