Geltonagalvis karakaras
KARAKARA (TAIP VADINAMA BRAZILIJOJE)
Milvago chimachima
Geltonagalvė karakara – paukštis iš Falconidae šeimos. Tai vienas geriausiai žinomų Brazilijos plėšriųjų paukščių. Jo ilgis siekia 14–18 colių, o sparnų plotis – iki 29 colių. Galva ir kūnas gelsvai balti, nugara tamsiai ruda, už akies eina juoda juosta, o ilgi sparnai turi baltą dėmę. Uodega ilga ir tamsiai ruda.
Šis paukštis daugiausia lesa galvijus ir arklius parazituojančias erkes. Kai erkių nėra, minta vikšrais ir termitais, plėšia lizdus, taip pat gali misti vaisiais ir kitu maistu. Iš sausų šakų suka didelius lizdus, dažnai palmėse ar kituose medžiuose. Baltauodegis suopis dažnai sutinkamas galvijų fermose, kur būna prie galvijų ir renka nuo jų erkes; jį taip pat galima pamatyti renkant erkes nuo kapibarų. Jis gyvena ganyklose, laukuose su pavieniais medžiais, priemiesčiuose ir pakelėse. Skraidydamas skleidžia skardų, į „pinhé“ panašų klyksmą, pagal kurį jį galima atpažinti.
Baltauodegis suopis paplitęs visoje Brazilijos teritorijoje, taip pat aptinkamas Centrinėje Amerikoje, Urugvajaus šiaurėje ir Argentinoje.