TANGARA CANNELLE - BICO-DE-VELUDO
Schistochlamys ruficapillus
Tangara cynamonowa ma łagodny, melodyjny śpiew. Występuje na obszarach cerrado i caatinga, na wyżynnych łąkach, w ogrodach oraz ponad skrajem lasów. Żyje samotnie lub w parach, przesiadując na niskich krzewach, często na rozległych, otwartych terenach. Czasem dołącza do mieszanych stad i siada na wierzchołkach niewielkich drzew, by śpiewać.
Ma około 18 centymetrów długości i waży 38 gramów. Upierzenie na grzbiecie jest niebieskoszare, a twarz pokrywa czarna maska. Spód ciała, gardło, pierś i brzuch mają cynamonową barwę. Dolna część brzucha jest szarobiała. Dziób tego ptaka jest mocny, szarawy i zakończony czarną końcówką. Żywi się nasionami, owocami i drobnymi owadami. Szczególnie lubi owoce tapiá.
Tangara cynamonowa składa od dwóch do trzech jaj, które wysiadują się przez 13 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo i usamodzielniają się od 35 do 40 dni po wykluciu.
Występuje w stanach Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantins i Piauí. W regionie środkowo-zachodnim spotyka się ją w stanach Mato-Grosso i Goiás. Na południowym wschodzie występuje w stanach Minas Gerais, São Paulo, Rio de Janeiro i Espírito Santo. Na południu — w stanach Paraná i Santa Catarina.