Pipritesy czarnogłowe

CANELEIRINHO-DE-CHAPÉU-PRETO (ZNANY W BRAZYLII)

Piprites pileata

Uszatka czarnoczapkowa to niewielki, pełen wdzięku ptak śpiewający z rodziny Pipridae. Mierzy około 4-5 cali i waży 0,52 uncji. Ma rdzawobrązowe upierzenie z wyraźną czarną koroną na głowie, a także żółte i białe pióra oraz ogon z czarnymi i rdzawobrązowymi piórami. Dziób i nogi są żółtawopomarańczowe i wyróżniają się na tle ciemnego upierzenia.

Żywi się owocami i owadami. Można go spotkać w Lesie Atlantyckim, głównie na obszarach porośniętych araukariami. Gatunek jest rzadki i występuje w rozproszonych populacjach, dlatego uznaje się go za narażony na wyginięcie. Jego zasięg obejmuje południowo-wschodnią i południową Brazylię; obserwowano go w stanach Minas Gerais, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina i Rio Grande do Sul. Występuje także w północno-wschodnim regionie Argentyny (Misiones). Uszatka czarnoczapkowa jest charakterystycznym mieszkańcem lasów araukariowych i przyczynia się do zachowania regionalnej różnorodności biologicznej.