Łuszczyk czołowy
PIXOXÓ (NAZWA UŻYWANA W BRAZYLII)
Sporophila frontalis
Łuszczyk czołobuffy to mały, niepozorny i śpiewający ptak. W Brazylii znany jest również jako chanchão, xexéu, catatau, chachá i estalador. Mierzy około 4,9 cala długości i waży od 0,6 do 0,7 uncji. Jego upierzenie jest przeważnie jasno oliwkowozielone lub beżowe na górnych partiach ciała, z dwiema żółtawobiałymi pręgami na skrzydłach. Głowa ma ciemniejsze ubarwienie na czole i jasne brwi za oczami. Łatwo go rozpoznać po charakterystycznym głosie, przypominającym dźwięk silnego impulsu elektrycznego.
Żywi się nasionami i chętnie zjada nasiona rośliny taquaruçu. W każdym lęgu są zwykle od 2 do 3 jaj, a w sezonie lęgowym ptaki wyprowadzają od 2 do 4 lęgów. Pisklęta wykluwają się po 13 dniach.
Często można go spotkać w zaroślach bambusowych Lasu Atlantyckiego. Choć jest rzadki, podczas owocowania bambusa może lokalnie występować licznie. Zamieszkuje gęste partie lasu, zarośla bambusowe oraz tereny uprawne, takie jak pola ryżowe. W Brazylii występuje od południowej Bahii po Rio Grande do Sul.