popielaty zięboląg czarnogardły

CAPACETINHO-DO-OCO-DO-PAU (ZNANY W BRAZYLII)

Microspingus cinereus

Popielaty tanager jest małym ptakiem, którego rzadko można zobaczyć. W Brazylii znany jest również jako capacetinho-cinza i andorinha-do-oco-de-pau. Mierzy około 13 cm długości, a jego głowa, płaszcz, skrzydła i wierzchnia strona ogona mają jasnoszare ubarwienie, nieco ciemniejsze na gardle i skrzydłach. Boki ciała są jasnoszare, lotki mają jasnoszare zewnętrzne powierzchnie i czarne wewnętrzne. Pierś, brzuch, pokrywy podogonowe i wewnętrzna strona ogona są białe, a tęczówka czerwonobrązowa.

Żywi się owadami chwytanymi wśród krzewów, ale spożywa również pokarm roślinny. Jako przedstawiciel otwartych siedlisk jest słabo zbadanątą species. Uważa się go za gatunek globalnie zagrożony z powodu utraty siedlisk trawiastych, a także zastępowania brazylijskich cerrados trawami i innymi inwazyjnymi formami roślinności.

Jego zwyczaje rozrodcze są słabo poznane. Zamieszkuje brazylijskie cerrados i lasy liściaste, występując lokalnie i nielicznie. Spotykany jest w środkowej części Brazylii, na wysokości od 600 do 1200 m n.p.m., w stanach Mato Grosso, Goiás, Minas Gerais, Espírito Santo i São Paulo.