tanagier cynamonowy

AKSAMITNODZIOB (NAZWA UŻYWANA W BRAZYLII)

Schistochlamys ruficapillus

Tangarka cynamonowa ma miękki, melodyjny śpiew. Można ją spotkać na sawannach, w suchych regionach, na wysokogórskich łąkach, w ogrodach oraz powyżej górnej granicy lasu. Żyje samotnie lub w parach, przesiadując na niskich krzewach, często na otwartych terenach. Czasami dołącza do mieszanych stad i przysiada na wierzchołkach małych drzew, by śpiewać.

Mierzy około 18 cm długości i waży około 28 g. Upierzenie na grzbiecie jest niebieskoszare, a na twarzy ma czarną maskę. Gardło, pierś i brzuch są prążkowane. Dolna część brzucha jest białoszara, a dziób tego ptaka jest mocny, szary i ma czarną końcówkę. Żywi się nasionami, owocami i drobnymi owadami. Szczególnie lubi owoce drzewa tapia.

Tangarka cynamonowa składa od dwóch do trzech jaj, a okres inkubacji trwa 13 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo i usamodzielniają się po 35–40 dniach od wyklucia.

Można ją spotkać w Brazylii, w stanach Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantins i Piauí. W regionie Środkowo-Zachodnim występuje w stanach Mato Grosso i Goiás. Na południowym wschodzie często spotyka się ją w stanach Minas Gerais, São Paulo, Rio de Janeiro i Espírito Santo. Na południu występuje w stanach Paraná i Santa Catarina.