muchołówka urwiskowa
GIBÃO-DE-COURO (JAK NAZYWA SIĘ GO W BRAZYLII)
Hirundinea ferruginea
Rdzawka skalna jest bardzo towarzyskim ptakiem i nie przeszkadza jej obecność ludzi. Mierzy około 6–7 cali długości i waży od 0,8 do 0,9 uncji. Jak sugeruje jej nazwa naukowa, jej ciało jest przeważnie rdzawobrązowe, z odcieniami przechodzącymi w ciemną szarość. Skrzydła i końcówka ogona są ciemnoszare z rdzawymi akcentami, a pierś jest bardziej czerwona niż grzbiet i głowa.
Poluje na owady w locie, wykonując szybkie i akrobatyczne manewry. Buduje gniazdo na parapetach i w innych osłoniętych przed deszczem i wiatrem miejscach. Gniazdo jest otwarte i ma kształt miseczki. Składa od 2 do 3 białych jaj z rdzawymi plamkami. Pisklęta wykluwają się 19 dni po zniesieniu jaja.
To aktywny ptak, który ćwierka przez większą część dnia, nawet w najgorętszych godzinach. Można go spotkać w niewielkich grupach. Chętnie zamieszkuje klify, skaliste ściany i góry. Można go również spotkać na terenach miejskich, zwłaszcza na wysokich gzymsach budynków i antenach. To niespokojne ptaki, które nieustannie pozostają w kontakcie ze swoimi partnerami.
Można je spotkać na całym terytorium Brazylii, a niektóre populacje prawdopodobnie są wędrowne.