Miedziany ziarnojad

CABOCLINHO (ZNANY W BRAZYLII)

Sporophila bouvreuil

Łuszczak miedziany to ptak wróblowy, mierzący około 10 cm. Samce mają cynamonowe ubarwienie oraz czarne skrzydła i ogon, natomiast samice mają oliwkowobrązowe partie wierzchnie i białawożółte partie spodnie.

Łuszczak miedziany jest często spotykany na terenach porośniętych wysokimi trawami, na otwartych sawannach i obszarach podmokłych. Poza sezonem lęgowym żyje w grupach, często wraz z innymi gatunkami, które również żywią się nasionami. W okresie pierzenia upierzenie blednie. Lęgi zwykle składają się z 2 do 3 jaj, a w sezonie występują od 2 do 4 lęgów. Pisklęta wykluwają się po 13 dniach.

Jego zasięg występowania rozciąga się od estuarium Amazonki (Amapá, Pará) i Maranhão po Rio Grande do Sul, obejmując cały region Północno-Wschodni i Południowo-Wschodni, a także sięgając Goiás i Mato Grosso w Brazylii. Występuje również w Argentynie, Paragwaju i Surinamie.