WRÓBEL DOMOWY

WRÓBEL (ZNANY W BRAZYLII)

Passer domesticus

Wróbel domowy pochodzi z Bliskiego Wschodu, a ptaki te występują niemal w każdym kraju na świecie, co czyni je gatunkiem kosmopolitycznym. Mierzą od 5 do 7 cali i ważą od 0,3 do 1,4 uncji. Upierzenie jest zazwyczaj szarobrązowe na zewnątrz i białe od wewnątrz, choć upierzenie niektórych podgatunków jest bardziej barwne.

Bardzo interesującą cechą jest to, że przed lądowaniem zawisa w powietrzu, szybko trzepocząc skrzydłami, przypominając lot kolibra. Jego śpiew to ciągłe i przyjemne „chirip”.

Jego dieta składa się z nasion, kwiatów, owadów, pąków drzew i resztek pozostawianych przez ludzi. Żywi się również owocami, takimi jak banany, jabłka i papaje. O zmierzchu często można usłyszeć stado robiące dużo hałasu. Chętnie szuka też pożywienia na ziemi.

Gniazdo buduje samiec; ma ono kulisty kształt i boczne wejście, a wykonane jest z trawy, piór, papieru, bawełny i innych włókien. Cztery nakrapiane na szaro jaja są wysiadywane przez parę przez 12 dni. Wróble domowe można spotkać na całym terytorium Brazylii.