Śmiejący się sokół
ACAUÃ (ZNANY W BRAZYLII)
Herpetotheres cachinnans
Obecny na terenie całej Brazylii śmieszek brazylijski to ptak, którego pojawienie się owiane jest tajemnicą. W Brazylii znany jest pod wieloma nazwami, takimi jak acauã, macauá, acanã i cuã, . W niektórych regionach jego śpiew interpretuje się jako zły omen i wiąże z nadchodzącą śmiercią, podczas gdy w innych uważa się go za znak szczęścia. Jego nazwa wywodzi się z powtarzalnego śpiewu. W folklorze amazońskim mówi się, że nawoływania śmieszka brazylijskiego zwiastują nadejście obcych. W regionie Espinhaço w stanie Minas Gerais zapowiada śmierć znajomej osoby. Na północnym wschodzie wierzy się, że jeśli ten ptak przesiaduje na suchej gałęzi, jest to znak nadchodzącej suszy, natomiast jeśli siedzi na drzewie o bujnych liściach, oznacza to, że zbliża się deszcz.
Śmieszek brazylijski ma od 17 do 22 cali długości i waży od 19 do 23 uncji. Ma charakterystyczną czarną maskę na twarzy oraz czub na głowie. Jego skrzydła i ogon są ciemnobrązowe z jasnymi krawędziami, a pierś, brzuch i pióra pokrywowe pod ogonem są żółtawobiałe. Zakrzywiony dziób jest czarny, z małą żółtą woskówką. Żywi się jaszczurkami, nietoperzami, wężami i pasożytami bydła. Śmieszek brazylijski występuje na całym terytorium Brazylii.