Długosterny tyran

VIUVINHA (JAK JEST NAZYWANA W BRAZYLII)

Colonia Colonus

Długoster ogoniasty to nieśmiały i pełen wdzięku ptak. Osiąga długość od 9 do 11 cali, a jego wyjątkową sylwetkę podkreślają długie pióra ogonowe. Ma czarne upierzenie, a czubek głowy pięknie kontrastuje z bielą. Jest również nazywany muchołówką białogrzbietą.

Żywi się owadami, na które poluje w locie. Gniazda zakłada w opuszczonych dziuplach wykutych przez dzięcioły, a pisklęta opuszczają gniazdo już w upierzeniu dorosłych. Bardzo aktywny wczesnym rankiem i późnym popołudniem, znika podczas najgorętszych godzin, przenosząc się na gałęzie w koronach drzew, gdzie kryje się wśród liści. Długoster ogoniasty jest terytorialny; żyje samotnie lub w parach, zawsze w suchych lasach, lasach nadrzecznych lub na sawannach. Często spotyka się go na niewielkich polanach w zalesionych regionach, na skrajach lasów oraz w brazylijskich capoeiras, zwykle na wierzchołkach martwych drzew.

W Brazylii występuje na obrzeżach dorzecza Amazonki, aż po Rondônię, wyspę Marajó (Pará) i Maranhão, a także w pozostałej części kraju, aż po Rio Grande do Sul.