TANGARA NIEBIESKOBRZUCHA - SAÍRA-DOURADINHA. 

Tangara cyanoventris  

Tangara niebieskobrzucha to jeden z najbardziej barwnych i żywiołowych ptaków brazylijskiej fauny. Można ją łatwo rozpoznać po wielobarwnym, lśniącym, złotym upierzeniu, żółtej głowie, czarnym czole i gardle, niebieskiej piersi, czarno-żółto prążkowanym grzbiecie oraz zielonych obrzeżach skrzydeł i ogona; wyróżnia się na tle zieleni lasu atlantyckiego. 

Tangara niebieskobrzucha mierzy około 13,5 centymetra długości i waży około 20 gramów. Gatunek ten słynie z akrobatycznych umiejętności, skacze z gałęzi na gałąź i zwisa głową w dół, aby dosięgnąć pożywienia, które składa się głównie z owoców i kilku owadów. L gatunek ten jest ważnym rozsiewaczem nasion, przyczyniającym się do zachowania bioróżnorodności w zamieszkiwanych przez niego lasach. 

Żyje w małych grupach, często razem z innymi gatunkami tangar. Zazwyczaj ma 2 lęgi w sezonie, po 3 jaja każdy. Licznie zamieszkuje górskie regiony północno-wschodniej i południowo-wschodniej Brazylii.