Rdzawiec czarnogrzbiety - saíra-sapucaia
Tangara peruviana
Rdzawiec czarnogrzbiety jest jednym z najbardziej kolorowych i eleganckich rdzawców. Ma jasnobrązową głowę i szyję, czarny grzbiet, turkusowozielone gardło, pierś i brzuch, jasnoniebieskie skrzydła i ogon oraz czarny pasek biegnący od oka do dzioba. To bardzo efektowny ptak o silnie kontrastujących barwach, dzięki którym łatwo go rozpoznać.
Rdzawiec czarnogrzbiety to endemiczny gatunek ptaka zamieszkujący Las Atlantycki, osiągający około 15 cm długości. Żywi się głównie owocami, ale także owadami i pająkami. Jest ważnym rozsiewaczem nasion, przyczyniając się tym samym do zachowania różnorodności biologicznej na obszarach, na których występuje.
Dość aktywny i zwinny, żyje w parach i dołącza do stad mieszanych. Rozmnaża się wiosną i latem, budując gniazda w kształcie miseczki, umieszczone między drobnymi gałązkami krzewów i drzew. Samica składa od 3 do 4 jaj w lęgu, a pisklęta wykluwają się po 13-14 dniach inkubacji.
Osiadła populacja rdzawców czarnogrzbietych zamieszkuje wybrzeże od São Paulo po Santa Catarina, a część tej populacji migruje zimą, docierając do północnego wybrzeża São Paulo, Rio de Janeiro i Espírito Santo.