TROPIKALNY STRZYŻYK
CORRUÍRA (JAK ZWANA W BRAZYLII)
Troglodytes musculus
Strzyżyk tropikalny ma niewielkie, urokliwe ciało, kasztanowe upierzenie i łagodne usposobienie. Mierzy od 3 do 5,1 cala długości i waży od 0,3 do 0,4 uncji. Jest znakomitym śpiewakiem, a jego trele, radosny i melodyjny śpiew słychać głównie wczesnym rankiem.
To bardzo mały ptak, który mieści się na dłoni dziecka. Żyje samotnie lub w parach, a samiec i samica śpiewają w duecie. Występuje na skrajach lasów, sawannach, suchych zaroślach, mokradłach, polach i miejskich terenach zielonych. Gatunek ten przypomina mysz ze względu na charakterystyczny sposób poruszania się po ziemi, polegający na podskakiwaniu.
Żywi się małymi owadami, takimi jak chrząszcze, skoczki, mrówki, gąsienice, drobne osy i maleńkie pająki. Czasem zjada nawet młode jaszczurki. Chwyta zdobycz, wsuwając dziób w szczeliny i zagłębienia, zarówno w konstrukcjach stworzonych przez człowieka, jak i pod korą roślin. Gniazdo buduje w najróżniejszych zagłębieniach, w najbardziej nieoczekiwanych i nietypowych miejscach, takich jak publiczne budki telefoniczne, traktory, pozytywki, instalacje elektryczne i tym podobne.
Występuje na rozległym obszarze Brazylii i można go spotkać od Kanady po południową część Argentyny.