piekarnik prążkoskrzydły

CASACA-DE-COURO-DA-LAMA (TAK NAZYWANY W BRAZYLII)

Furnarius figulus

Garncarz prążkoskrzydły, znany również jako garncarz prążkogonowy i garncarz z prążkowanym ogonem, mierzy od 5 do 6,2 cala długości i waży około 0,9 uncji. Ma rudobrązową głowę i biały pasek nad oczami.

Żywi się drobnymi owadami i ich larwami, które zwykle zbiera w niskiej roślinności na terenach podmokłych, gdzie może też łowić małe ryby.

Buduje gniazdo w kształcie trawiastego kubka z włókien roślinnych. Żyje w lasach nadrzecznych, na bagnach i mokradłach. Zdarza mu się zapuszczać do miast, gdzie są woda i błoto, na przykład do ogrodów, nad brzegi strumieni i do błotnistych kałuż na drogach gruntowych. Lubi śpiewać samotnie lub w duetach. Jest bardzo podobny do garncarza rudego (po portugalsku João-de-Deus), ma nawet podobne zwyczaje i sąsiadujące terytoria, ale wyróżnia się przede wszystkim intensywniejszym, bardziej płowym ubarwieniem.

Występuje na dwóch odrębnych obszarach: wzdłuż środkowego i dolnego biegu Amazonki oraz rzeki Araguaia (Amazonia, Pará, Tocantins, Mato Grosso, Goiás), a także na całym brazylijskim północnym wschodzie, aż po południe kraju.