PIEPRZOŻER ZE SKRZYDŁOWĄ PRĘGĄ
CASACA-DE-COURO-DA-LAMA (TAK ZNANY W BRAZYLII)
Furnarius figulus
Rudzikowiec prążkoskrzydły, znany również jako rudzikowiec prążkowany ogon i rudzikowiec z prążkowanym ogonem, ma od 5 do 6,2 cala długości i waży około 0,9 uncji. Ma rdzawobrązową głowę oraz białą pręgę nad oczami.
Żywi się małymi owadami i ich larwami, zwykle zbieranymi w niskiej roślinności na podmokłych terenach, gdzie może również chwytać małe ryby.
Buduje gniazdo w kształcie trawiastej czarki z włókien roślinnych. Zamieszkuje lasy nadrzeczne, bagna i tereny podmokłe. Zapuści się do miast, w których występują woda i błoto, takich jak ogrody, brzegi strumieni oraz kałuże błota na drogach gruntowych. Lubi śpiewać samotnie lub w duetach. Jest bardzo podobny do rudzikowca rudego (po portugalsku João-de-Deus), z którym dzieli nawet podobne zwyczaje i sąsiadujące terytoria, ale wyróżnia się przede wszystkim intensywniejszym i bardziej płowym ubarwieniem.
Występuje na dwóch odrębnych obszarach: wzdłuż środkowego i dolnego biegu Amazonki oraz rzeki Araguaia (Amazonia, Pará, Tocantins, Mato Grosso, Goiás), a także na całym brazylijskim północnym wschodzie, aż po południe kraju.