SICALA BUTON-DE-AUR - CANAR DE PĂMÂNT.
Sicalis flaveola
Sicala buton-de-aur este una dintre cele mai captivante păsări din Brazilia, având un cântec melodios și viguros, printre cele mai populare în rândul iubitorilor de păsări.
Precum o rază de soare, penajul său este galben și prezintă dungi negricioase pe spate și pe față. Cu o lungime de aproximativ 13 centimetri și o greutate de numai 20 de grame, poate fi întâlnită cu ușurință în zonele urbane și rurale, hrănindu-se în principal cu semințe și fructe.
În ciuda dimensiunilor sale mici, sicala buton-de-aur este un animal teritorial care își apără cu înverșunare teritoriul împotriva altor canari și a altor păsări. În afara perioadei de împerechere, rămâne de obicei în stoluri. Trăiește în grupuri, uneori formate din câteva zeci de exemplare. În perioada de împerechere, care are loc între septembrie și ianuarie, femelele depun de fiecare dată între 2 și 4 ouă. Își construiesc cuibul în scorburi, folosind uneori cuiburile altor păsări, precum furnarul roșcat. Coabitează bine cu omul. Își face chiar cuibul pe acoperișurile fermelor unde nu este persecutată.
Este prezentă din Maranhão spre sud, până în Rio Grande do Sul, și spre vest, până în Mato Grosso, precum și pe insulele de pe coasta statelor São Paulo și Rio de Janeiro.