muscar de stâncă

GIBÃO-DE-COURO (AȘA CUM ESTE CUNOSCUT ÎN BRAZILIA)

Hirundinea ferruginea


Muscarul de stâncă este o pasăre foarte sociabilă și nu este deranjat de prezența oamenilor. Măsoară aproximativ 15 până la 18 cm în lungime și cântărește între 22,7 și 25,5 g. După cum sugerează numele său științific, corpul său este predominant ruginiu, cu nuanțe care variază până la gri închis. Aripile și vârful cozii sunt gri închis, cu detalii ruginii, iar pieptul este mai roșiatic decât spatele și capul.

Vânează insecte în aer prin manevre rapide și acrobatice. Își construiește cuibul pe pervazuri și în alte locuri adăpostite de ploaie și vânt. Cuibul este deschis și are formă de bol. Depune 2 până la 3 ouă albe cu pete ruginii. Eclozarea are loc la 19 zile după depunerea oului.

Este o pasăre activă și ciripește aproape toată ziua, chiar și în orele cele mai călduroase. Poate fi văzută în grupuri mici și preferă să trăiască pe stânci, ziduri stâncoase și în munți. Poate fi întâlnită și în zonele urbane, în special pe pervazurile clădirilor înalte și pe antene. Sunt păsări neliniștite și se află mereu în contact cu partenerii lor.

Poate fi întâlnită pe întreg teritoriul Braziliei, iar unele populații sunt probabil migratoare.