Mâncător de semințe arămiu

CABOCLINHO (CUNOSCUT ÎN BRAZILIA)

Sporophila bouvreuil

Semințarul cupru este o pasăre paseriformă și măsoară aproximativ 10 cm. Masculii au penaj de culoarea scorțișoarei, cu aripile și coada negre, în timp ce femelele au partea superioară brun-oliv și partea inferioară alb-gălbuie.

Semințarul cupru este întâlnit frecvent în câmpuri cu ierburi înalte, savane deschise și zone mlăștinoase. În afara sezonului de reproducere, trăiește în grupuri, adesea alături de alte specii care se hrănesc și ele cu semințe. În perioada de năpârlire, penajul devine șters. Pontă constă de obicei din 2 până la 3 ouă, cu 2 până la 4 ponte pe sezon. Puii eclozează după 13 zile.

Aria sa de răspândire se întinde de la estuarul fluviului Amazon (Amapá, Pará) și Maranhão până la Rio Grande do Sul, cuprinzând întregul Nord-Est și Sud-Est și ajungând până în Goiás și Mato Grosso, în Brazilia. Se găsește și în Argentina, Paraguay și Surinam.